niedziela, 4 grudnia 2011

Owsiankowo nietradycyjnie.

Ciągły pęd, ciągły bieg, brak czasu na myślenie, na analizowanie, byle dalej, byle szybciej.
Aż tu nagle cały świat się sypie, niepostrzerzenie, przecieka między palcami. Za późno by cokolwiek zrobić.
Czy w ogóle walczyć?

Mało gotuję, dużo jem na mieście, gdy wracam do domu jest już zbyt ciemno by zrobić ładne zdjęcia. Uroki okresu jesienno- zimowego. 
Trochę zaniedbałam bloga ale postaram się to wszystko szybciutko nadrobić :) 
Pomimo permanentnego braku czasu na gotowanie śniadanie zjem zawsze. Nie umiem wyjść z domu bez czegoś pysznego i rozgrzewającego w żołądku. I do tego obowiązkowo gorąca kawa. 
Ostatnimi czasy to moje ulubione śniadanie- szybkie, proste, smaczne i sycące. Pomimo swojej słodyczy nie zawiera ani grama cukru a mandarynki zapieczone w piekarniku to istne cudo!
W drugiej wersji przykryłam wierz płatków pokrojoną w plasterki krówką- wyszło niesamowicie pyszne, zdecydowanie polecam w tej wersji. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się również czekolada

 Owocowa rozpusta pod owsianą kołderką

Składniki: 
- pół dużego jabłka, pokrojonego w plasterki
- jedna mandarynka
- 20 g płatków owsianych
- ciepłe mleko
- aromat waniliowy 
- cynamon, przyprawa do piernika 

Wykonanie: 
Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem, zostawiając pół centymetra warstwy od góry i odstawiamy na mniej więcej 10 minut. 
W międzyczasie plastry jabłuszka układamy poziomo w ramekinie do mniej więcej 3/4 wysokości. Na wierzch kładziemy cząstki z połowy mandarynki.  
Płatki mieszamy z 3 kroplami aromatu waniliowego, dosypujemy sporą szczyptę cynamonu i przyprawy do piernika. 
Płatkami przykrywamy owoce, mocno dociskając całość. 
Na wierzch możemy położyć cienkie plasterki krówki, czekolady czy masełka aby skorupka była bardziej "wilgotna"
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ( wyciągamy, gdy wierzch będzie ładnie przyrumieniony i chrupki).
Wierzch dekorujemy pozostałymi cząstkami mandarynki i zajadamy :)

Ostrzegam aby nie zrobić tego, co ja i nie jeść prosto z piekarnika bo można się ładnie poparzyć ;) 
PS. Czy ktoś z Was mógłby mi mniej więcej wytłumaczyć jak zrobić na bloggerze takie podstrony? Np. spis treści czy o mnie? 
Szczerze mówiąc mam o tym dość nikłe pojęcie, dopiero się uczę a chciałabym jakoś rozwijać tego bloga :)

3 komentarze:

  1. Bombowy śniadaniowy deser! :)
    Musi smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja! Idealnie na podwieczorek :)

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. napewno wypróbuję;D

    OdpowiedzUsuń