niedziela, 30 września 2012

Ale że jak to? Że szarlotka? Japońska?

Tradycyjnie już, kolejny weekend spędzam w pracy dlatego czasu na "leniwe, jesienne śniadania" czy "inagurację sezonu szarlotkowego" niestety nie mam.

sajgonkiszarlotka1
Po całym dniu biegania, stresu i walki z czasem ( i klientami) jedyne, o czym marzę to gorąca herbata i ciepły koc...

Dlatego dziś bez zbędnych wstępów zapraszam Was na przepyszny deser, który wypatrzyłam przypadkiem na jednym z amerykańskich blogów.
Przepisu nie czytałam, utkwiło mi w pamięci jedynie zdjęcie, na podstawie którego postanowiłam odtworzyć co zobaczyłam.
I chyba się udało!
DSC_0008
Wyszło pysznie i jesiennie. Taka "japońska wersja szarlotki" :D

Polecam podać do tego domowy sos jogurtowy z odrobiną miodu, cynamonu i Calvadosu- smak nie do opisania :)

DSC_0024
Sajgonki szarlotkowe

Składniki:

- 4 średnie jabłka, najlepiej twarde i słodkie
- łyżka masła
- łyżka miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- opakowanie papieru ryżowego
- białko jajka

- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło. 
Dodajemy miód i po ok minucie, gdy zacznie się karmelizować, wrzucamy jabłka.
Prażymy na pół twardo, dodajemy cynamon i goździki i odstawiamy na bok. 

Płat papieru ryżowego namaczamy w wodzie ( zgodnie z instrukcją przygotowania).
Na środek, na wysokości mniej więcej 1/4 od dolnego końca papieru, nakładamy pasek jabłek.
Zawijamy dojną krawędź, później boczne i zwijamy w rulon- jak przy formowaniu zwykłej sajgonki.

Tak postępujemy do wyczerpania farszu.
Sajgonki najlepiej przykryć świeżą ściereczką aby nie obsychały.

Cukier mieszamy z cynamonem, białko jajka roztrzepujemy.
Gotowe sajgonki zamaczamy w białku po czym obtaczamy w cukrze.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, aż utworzy się na nich ładna, chrupiąca, lekko brązowa skorupka.
Podajemy jeszcze ciepłe ze wspomnianym sosem jogurtowym lub dowolnym innym.

Pysznie smakują podane z lodami bakaliowymi :)

25 komentarzy:

  1. Jej, świetny pomysł! :) Uwielbiam sajgonki, a taki farsz to coś zupełnie nowego, jeśli chodzi o papier ryżowy. Będę musiała się kiedyś pokusić o zrobienie takich spring rollsów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę! jesteś naprawdę kreatywna ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super pomysł! na pewno musi być pyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe :) Chociaż ja i tak pewnie wolałabym ciasteczka francuskie z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś! Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł na szarlotkowe co nieco. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne to, jabłka uwielbiam w każdej postaci...w ogóle, niezły pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  8. papier ryzowy jest pyszny a jeszcze do jablek to wgl ;)

    musze zroibc

    OdpowiedzUsuń
  9. a to dopiero ciekawa szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo pomysłowa szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry pomysł! Musze poszukać papieru ryżowego, jeszcze nigdy go nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia... Ale gdzie ja znajdę papier ryżowy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis mnie zaciekawił. Wygląda bardzo apetycznie :}

    OdpowiedzUsuń
  14. Wooow. Zachwyciłaś mnie tym przepisem, rewelacja... <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dziwny pomysł: ) Ale w tym szaleństwie jest metoda; )

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny przepis, wszystko wygląda bardzo smakowicie:) pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja córka aż się zaśliniła na widok tych "sajgonek". Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  18. Niesamowity pomysł na zupełnie inną formę podania jabłek. Jestem zauroczona :) Gratuluję pomysłowości!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow świetny pomysł, taka szarlotka na pewno jest bardzo smaczna i lekka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. W zyciu bym nie wpadla na taki pomysl.. oblednie wygladaja te sajgonki, jak tylko kupie papier ryzowy zabieram sie do robienia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo mi się podoba zastosowanie papieru ryżowego, ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń