piątek, 30 marca 2012

Gofrowy lizak? Obiad?

Nie nadążam za swoim życiem, nie nadążam za Tobą.
Pojawiasz się, rozbudzasz nadzieję po czym w jednej chwili powodujesz, że cały świat się wali.
Zbieram drobniutkie odłamki, starannie kleje kropelkami nadziei i optymizmu.
Będzie dobrze, przecież musi.
Zastanawiam się tylko czasem czemu to wszystko spotkało mnie, czym sobie zasłużyłam?
I dlaczego aż tyle na raz?




Kurak4 kopia

Wiosna natomiast rozbudza we mnie szczęście, jakiego dawno nie czułam.
Pomimo tego wszytskiego, co się dzieje, uśmiech nie schodzi mi z twarzy, przepełniająca wewnętrznie energia nie pozwala usiedzieć w miejscu.
Wierzę w dobro, wierzę w ludzi, wiem, że wszystko się ułoży.




chicken_5


Między łzami wylanymi w poduszkę a ostentacyjnym śmiechem do rozpuku znajduję czas na przepyszny, niebanalny obiad w jeszcze bardziej niebanalnej formie.
Podane z warzywami chińskimi z patelni oraz sosem chilli smakował wybornie :)
Mój obiadowy faworyt, polecam!




Gofry1


Wybaczcie jakość zdjęć ale robione w tempie ekspresowym bo natychmiast znikały z talerza :)

Gofrowy lizak z kurczakiem
Inspiracja

Składniki (1 porcja) : 

100 g piersi z kurczaka usmażonej w ulubionych przyprawach
- patyczki do szaszłyków

- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- suszona bazylia, oregano, chilli do smaku
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy w jednej misce.
Jajko roztrzepujemy z maślanką i oliwą.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do połączenia, nie za długo.
Ciasto powinno wyjść dość gęste, bardziej gęste niż na typowe gofry. 
Odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy gofrownicę na najwyższą temperaturę.
Kawałki piersi kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków, po jednym kawałku na każdy, tak, aby nie przebić mięsa na wylot.

Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście, kładziemy do rozgrzanej gofrownicy i dociskamy. Pieczemy aż do przyrumienienia.
Ponieważ gofry pieką się dość szybko polecam kawałki kurczaka jednak wcześniej podgrzać.
Podajemy natychmiast z wybranymi dodatkami (:



24 komentarze:

  1. niesamowity pomysł, aż spróbuję :)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super , o takim pomyśle nie słyszałam aż do teraz :)
    Muszę sobię takie zrobić :D

    http://dont--stop--believin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Z przyjemność z niego skorzystam przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiż niesamowity pomysł! super! po prostu genialny!:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa poropozycja (:
    wiara w to ze bedzie dobrze dodaje nam sil.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł;) Muszę kiedyś coś takiego zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ mnie zainspirowałaś :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, ale ciekawe ;]
    wygląda niebywale. kreatywnie i zabawnie. z fantazją!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale super! szkoda, że nie mam gofrownicy.. :(

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł! wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjny pomysł na kurczaka ...życzę rozwiazania problemów i słońca w sercu

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję wszystkim za komentarze, naprawdę polecam wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobię! I główka do góry! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny przepis! I Tulę tulę mocno

    OdpowiedzUsuń
  15. Powszechna , Rzymskie, Powszechna jak jest stosunek naw ogryzka i jabłka? Czy jabłko to ogryzek czy ogryzek to jabłko? Jaki jest stosunek nie przepisu i nie normy prawnej? Jak to możliwe by kupić kawę i polać się nią tak by mój nadgarstek otrzymał ślimaczącego się pęcherza? Jak to możliwe że moja wątroba po wczoraj nadal pracuje i żyje oraz jak to możliwe by germanizować się cały dzień i nadal nie umieć nic na kolokwium poniedziałkowe? :D

    A u Ciebie jak kochana? :*

    OdpowiedzUsuń
  16. no, własnie skończyłam jeść :D pyszne ;) próbowałam tez tortu naleśnikowego i też moge wszystkim polecic :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmmmm... Naprawdę przepyszne:)Super przepis!

    OdpowiedzUsuń