sobota, 28 lipca 2012

Tartelove.

Lato w pełni, temperatury szaleją a stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców.
Osobiście mogłabym żyć głównie na zieleninie i nic innego do szczęścia nie byłoby mi potrzebne.
No, może paroma osobami :)


DSC_0071


Dziś mam dla Was szybką, łatwą i przepyszną tartę, idealną na gorące, letnie dni.
Powstała w wyniku mojej kolejnej "wyśnionej zachcianki" oraz nadmiaru wolnego czasu.
A do tego przecież aż szkoda w pełni nie wykorzystać sezonu owocowego.

Ostatnio bardzo polubiłam się z wszelkimi rodzajami tart, zarówno wytrawnych jak i tych na słodko.
Sama nie wiem czy bardziej smakują mi te na cieście kruchym czy na francuskim :)


Owocowo


Polecam przepis na krem, jest prosty i szybki w przygotowaniu a smak powalający.
Nieporównywalny nawet z kupnym budyniem czy innymi "proszkami" :)
Swoją drogą uwielbiam również ciasto kruche z dodatkiem śmietany, wydaje mi się bardziej "maślane" w smaku niż to, robione wyłącznie z dodatkiem masła, sama nie wiem czemu :)


DSC_0077


Tarta z kremem patissiere i owocami

Składniki na kruche ciasto:
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 30 g mąki krupczatki
- 20 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 25 g cukru

Wykonanie: 
Mąki łączymy ze sobą i dodajemy po kolei wszystkie składniki.
Zagniatamy gładkie ciasto, najlepiej przy pomocy noża tak, aby jak najmniej "rozgrzać" składniki.
Odkładamy do lodówki na ok. 30 minut szczelnie owinięte folią.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną masłem formę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut.
Ciasto powinno się upiec ale nie powinno być zbyt ciemne aby nie zrobiło się twarde.
Odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na krem: 
- 2 żółtka
- 25 g cukru
- 14 g mąki pszennej
- 170 ml mleka
- 4 krople aromatu waniliowego lub laska wanilii


Wykonanie kremu:
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę po czym dodajemy mąke i ponownie dokładnie miksujemy.
Mleko zagotowujemy w rondelku z aromatem/ laską wanilii.
Gorące mleko dolewamy powoli do żółtek, nieprzerwanie mieszając.
Po dodaniu całego mleka przelewamy masę ponownie do rondelka i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając aż nabierze ona kremowej konsystencji.
Odstawiamy do wystygnięcia.


Dodatkowo:
- 200 g czerwonej porzeczki
- 200 g borówek
- 100 g malin


Wykonanie tarty:
Gdy zarówno ciasto jak i krem przestygly do temperatury pokojowej, tartę wysypujemy odrobiną kaszy manny i wykładamy krem, wyrównując ładnie powierzchnię.
Na kremie układamy owoce (mogą być wszelkie dowolnie wybrane), przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Osobiście najbardziej lubię ją jeść dokładnie schłodzoną, najlepiej od razu po wyjęciu z lodówki.

17 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah, właśnie taka tarta chodzi za mną od tygodnia! Tylko, że na owsiankowym spodzie i z twarożkiem :) Może jutro znajdę chwilę... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam to samo! owoce i warzywa w zupełności mi wystarczają ! <3
    a tarta wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak narazie miałam okazję zrobić tylko jedną, wytrawną tartę, na słodko jeszcze nie próbowałam. Czuję, że byłabym zachwycona Twoją propozycją. A swoją drogą, do kremu potrzeba 14, czy 140g mąki? Wolę się upewnić, bo 14g brzmi podejrzanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. !4, 14, jest w porządku w przepisie :) Ten krem nabiera swojej konsystencji nie od mąki a od żółtek więc tyle całkowicie wystarczy :)

      Usuń
  5. Ja też ostatnio rozsmakowałam się w tartach, bardzo lubię je właśnie na mące krupczatce. Twoja tarta jest wspaniała, aż żałuję, że za kilka godzin wyjeżdżam na weekend i nie będę mogła jej dziś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolorowy zawrót głowy;))lubię!
    podoba mi się receptura kremu.

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczę, muszę zrobić w koncu jakas tartę, bo kuszisz:D
    ale za tydzień czeka mnie pieczenie ciast, ale miejsca na tartę to nie znajdęxp

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, ale pełna owoców! Wygląda obłędnie!
    U mnie też wczoraj była tarta, ale tylko z malinami, uwielbiam takie letnie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna, owoców na bogato, widać, że jest lato :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. musze wreszcie zdecydowac się na tartę...bo ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędnie wygląda z tymi owocami...wspaniałe ciasto!
    Bardzo fajny blog i pyszne przepisy! Będę tutaj częstym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachwycająco obłędny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. ach te owoce... już sobie wyobrażam jak smakują z kremem i kruchym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń