niedziela, 22 lipca 2012

Green is the new health.

Jestem szczęśliwa, po prostu.
Tak ludzko, normalnie, żyję z dnia na dzień i cieszę się tym, co w końcu mam.
Może i niewiele ale dla mnie to cały świat.
Nie mam siły zbierać myśli, silić się na coś ambitnego.

W kuchni też ostatnio nie szaleje, ciągnie mnie do klasyki.
Tak właśnie jest z tą sałatką- niby nic ciekawego ale połączenie smakowe jak dla mnie idealne.

DSC_1073


Dziś proponuje Wam pyszną, lekką, wyjątkowo zdrową i szybką sałatkę.
Świeże warzywa, pod którymi uginają się lokalne straganiki, orzeźwiająca mięta, lekki sos jogurtowy oraz spring rolls z tuńczykiem co by to za obiad mogło służyć.

DSC_1067


Szczerze polecam, szybko się przygotowuje i idealnie smakuje :)
Nawet największy kulinarny laik nie będzie miał z nią żadnego problemu.

DSC_1071


Fala zieleni tuńczykiem przegryziona

Składniki (ilość zależna od upodobań): 

- blanszowane brokuły
- gotowana zielona fasolka
- ugotowany i obrany bób
- kilka liści świeżej, zielonej sałaty
- grillowana cukinia
- ok 6 listków świeżej mięty

- 140 g tuńczyka z puszki
- pare liści sałaty
- 4 płaty papieru ryżowego

- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- pół ząbka czosnku
- rozmaryn, bazylia, oregano, sól i pieprz

Wykonanie: 

Warzywa rozkładamy ładnie na talerzach, mięte siekamy i posypujemy całość.

Papier ryżowy namaczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce.
Nakładamy parę kawałków sałaty, na to poziomy rządek tuńczyka.
Składamy prawy i lewy bok do środka, następnie dolny i zawijamy.
Układamy na talerzyku i przykrywamy wilgotną czystą ściereczką.

Jogurt mieszamy z czosnkiem i przyprawami, polewamy sałatkę.

Spring rolls kroimy pod kątem i układamy na środku talerza. 

Smacznego! 

10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny zielony talerz. Idealny wakacyjny obiad! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zieloooono ;-) i jak zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super - zdrowo, smacznie i ładnie zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, zwłaszcza spring rollsy mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie zaaranżowane, pomysł prosty i jakże efektowny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic tylko wykrzyczeć: zielono mi! i smacznie! i pięknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ale zielono! Wspaniale:) uwielbiam takie monochromatyczne potrawy!

    OdpowiedzUsuń