Tak ludzko, normalnie, żyję z dnia na dzień i cieszę się tym, co w końcu mam.
Może i niewiele ale dla mnie to cały świat.
Nie mam siły zbierać myśli, silić się na coś ambitnego.
W kuchni też ostatnio nie szaleje, ciągnie mnie do klasyki.
Tak właśnie jest z tą sałatką- niby nic ciekawego ale połączenie smakowe jak dla mnie idealne.
Dziś proponuje Wam pyszną, lekką, wyjątkowo zdrową i szybką sałatkę.
Świeże warzywa, pod którymi uginają się lokalne straganiki, orzeźwiająca mięta, lekki sos jogurtowy oraz spring rolls z tuńczykiem co by to za obiad mogło służyć.
Szczerze polecam, szybko się przygotowuje i idealnie smakuje :)
Nawet największy kulinarny laik nie będzie miał z nią żadnego problemu.
Fala zieleni tuńczykiem przegryziona
Składniki (ilość zależna od upodobań):
- blanszowane brokuły
- gotowana zielona fasolka
- ugotowany i obrany bób
- kilka liści świeżej, zielonej sałaty
- grillowana cukinia
- ok 6 listków świeżej mięty
- 140 g tuńczyka z puszki
- pare liści sałaty
- 4 płaty papieru ryżowego
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- pół ząbka czosnku
- rozmaryn, bazylia, oregano, sól i pieprz
Wykonanie:
Warzywa rozkładamy ładnie na talerzach, mięte siekamy i posypujemy całość.
Papier ryżowy namaczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce.
Nakładamy parę kawałków sałaty, na to poziomy rządek tuńczyka.
Składamy prawy i lewy bok do środka, następnie dolny i zawijamy.
Układamy na talerzyku i przykrywamy wilgotną czystą ściereczką.
Jogurt mieszamy z czosnkiem i przyprawami, polewamy sałatkę.
Spring rolls kroimy pod kątem i układamy na środku talerza.
Smacznego!
Bardzo smaczny zielony talerz. Idealny wakacyjny obiad! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle zieloooono ;-) i jak zdrowo.
OdpowiedzUsuńWygląda przegenialnie!
OdpowiedzUsuńSuper - zdrowo, smacznie i ładnie zielono :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, zwłaszcza spring rollsy mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję bardzo :)
Usuńpięknie zaaranżowane, pomysł prosty i jakże efektowny!
OdpowiedzUsuńNic tylko wykrzyczeć: zielono mi! i smacznie! i pięknie! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWow ale zielono! Wspaniale:) uwielbiam takie monochromatyczne potrawy!
OdpowiedzUsuń