Uważam, że trochę to próżne ale niestety tak to już jest.
Sama pisałam pracę zaliczającą maturę w liceum na temat tego, jak atrakcyjność fizyczna wpływa na naszą ocenę kompetencji i cech charakteru danej osoby.
I wyniki niektórych badań były przytłaczające.
Z okazji mojej osobistej walki ze stereotypowym postrzeganiem inteligencji przez pryzmat wyglądu postanowiłam przygotować coś, co odżywi nasze komórki mózgowe aby ' nie pozostawały w tyle'.
Wielkimi krokami zbliża się sesja a jak to mówią 'tonący brzytwy się chwyta' :D.
Łosoś zawiera najzdrowsze tłuszcze, które nie tylko przyśpieszają metabolizm czy odżywiają właśnie komórki mózgowe ale również mają zbawienny wpływ na naszą skórę.
Tak samo jak i białko oraz otręby.
Ostatnio doszłam do wniosku, że praktycznie nie ma tu wytrawnych przepisów.
A wszystkiemu winne moje fotograficzne beztalencie.
Dużo łatwiej fotografuje mi się słodkości niż obiadowe dania.
Ale czas to zmienić, pracuję nad tym niestrudzenie.
A tymczasem zapraszam na szybki i super pyszny obiad.
Ponieważ sos porowy nie do końca przypadł mi do gustu, postanowiłam przygotować dla siebie sos beszamelowy.
Mama za to zajadała się sosem porowym więc oba polecam :)
PS. Jedna z rzeczy, którą najbardziej lubię w wiośnie: piękne światło do zdjęć :)
Łosoś pieczony na placuszku wiejskim z sosem beszamelowo- musztardowym i porowym
Łosoś pieczony w folii
Składniki:
- dwa 150 g filety z brzuszka łososia
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do ryb i dań rybnych
- bazylia
- oregano
- chilli
- dwa kawałki folii aluminiowej
Wykonanie:
Filety myjemy, osuszamy i kładziemy na kwadratowym kawałku folii aluminiowej.
Nań wyciskamy ząbki czosnku, posypujemy przyprawami wedle uznania.
Z folii robimy małą 'paczuszkę' łącząc rogi u góry tak, aby pozostała odrobina przestrzeni między rybą a folią.
Kładziemy na suchej patelni i smażymy na bardzo wolnym ogniu.
U mnie trwało to ok. 20 minut.
Wiejski placuszek
Składniki ( 2 pokaźne placki):
- 150g odsączonego serka wiejskiego ( u mnie light)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 'z górką'
- 1 łyżka otrąb
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy.
Odstawiamy na 15 minut aby otręby napęczniały.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnie kładziemy łyżką dwa placki, dzieląc całą masę na pół.
Smażymy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu aż zobaczymy, że wierzch się ściął.
Delikatnie przewracamy na drugą stronę i podsmażamy przez kolejne 3,4 minuty aż się zrumienią.
Sos porowy
Składniki:
- 1 średni por
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
- 250 ml bulionu warzywnego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 100 g słodkiej śmietany 12%
- ewentualnie cukier, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pora obieramy, myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na drobniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy pora.
Delikatnie podsmażamy, dodajemy czosnek, smażymy ok. 30 sekund i wlewamy bulion.
Dusimy na wolnym ogniu aż por stanie się miękki a bulion wyparuje.
W osobnej misce mieszamy jogurt ze śmietaną i wlewamy na patelnie.
Dusimy na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencji sosu.
Sos beszamelowo- musztardowy
Inspiracja
Inspiracja
Składniki:
- szklanka mleka
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Szklankę mleka przelewamy do słoika, wsypujemy skrobię, zakręcamy i mocno mieszamy do połączenia składników.
Zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, mieszamy z musztardą i doprawiamy do smaku.
Wydawać
by się mogło, że sporo roboty ale zrobienie całego obiadu zajęło mi
jakieś pół godziny, łącznie z dwoma sosami :) Zdecydowanie polecam bo
wyszedł pyszny, szybki i baaaaaardzo zdrowy obiad :)
Pyszny łosoś, pyszne sosiki, pyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia! a ten sposób podania jest genialny! :) mniam!
OdpowiedzUsuńMam tak samo, łatwiej się robi zdjęcia słodkościom. Łosoś jeszcze jest w miarę fotogeniczny, ale np. jakieś zapiekanki albo takie leczo?
OdpowiedzUsuńI uwielbiam tę rybkę ;) Generalnie jestem ich fanką.
Uwielbiam takie dania - pyszne i zdrowe. Aż nabrałam ochoty na łososia, bo, mimo, że to jedna z moich ulubionych ryb, dawno go nie jadłam.
OdpowiedzUsuńGeneralizujesz ;) I to bardzo
OdpowiedzUsuńTakiego łososia nie jadłam! Reprezentacyjnie wygląda wiesz?
Już od dawna staram się zdrowiej odżywiać swoje wnętrze. Niestety, ale trądzik pozostawia brzydkie ślady. Narobiłaś mi smaka, no! Bardzo lubię ryby, a łososia w szczególności. Przepyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuństaram się dobrze odżywiać. staram się dobrze o sobie myśleć. dzisiejsze czasy głownie stawiają na pryzmat idealnego wyglądu. ale czy to ważne?
OdpowiedzUsuńmam sama z tym stereotypem problem. uważam na to, co jem. odmawiam sobie rzeczy, na które
mam naprawdę niezmierną ochotę.. nie wiadomo, dlaczego! przecież ważne jest, by być szczęśliwym, a nie pięknym dla innych.
Myślę, że jesteś zbyt wymagająca dla siebie, ale to dobrze, bo tacy ludzie osiągają często sukcesy. To danie wygląda naprawdę apetycznie, a i zdjęcia są niezłe. Z chęcią bym zjadła tak przyrządzoną rybę :)
OdpowiedzUsuńha, muszę Ci się przyznać, że mnie właśnie skusiło to opakowanie! :) teraz taki lans, specjalnie zostawiłam je na wierzchu, na blacie w kuchni, a nie - jak zwykle do szafki. ;p
OdpowiedzUsuńkuuurcze, uwielbiam łososia, a skoro ma gratisowo tak wspaniałe właściwości, to nic tylko się nim zajadać! :)
i do tego ten 'wiejski placuszek', mniam, bardzo smacznie to przyrządziłaś i podałaś. :)
łoso jest po prostu krolem ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia! <3 a ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŁosoś to moja ulubiona ryba. Pomysł na niego jest świetny, więc na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńtakie odżywianie skóry od wewnątrz to świetna sprawa. ostatnio dużo o tym czytam i staram się wszystko wprowadzać w życie ;) świetny łosoś!
OdpowiedzUsuńJa często w swoich postach ostrzegam, że być może coś na talerzu zupełnie nie wyglada ale za to jak smakuje :)A Twój łosoś prezentuje się bardzo smacznie i zachęcająco !
OdpowiedzUsuń