środa, 12 czerwca 2013

Między KC i KK trochę słodkości. Czyli biała czekolada, śmietanka i chmury.

Wpadam na szybko, między studiowaniem jednego kodeksu a czytaniem kolejnych ustaw.

DSC_0056
Czemu jak już się coś w moim życiu zaczyna dziać, to wszystko na raz?
Bez chwili wytchnienia, spokoju?

DSC_0046

Dziś mam dla Was pomysł na najpyszniejsze i najdelikatniejsze placuzski, jakie do tej pory udało mi się przyrządzić.
Smakują jak chmurka a sycą jak golonka :D
Z przepisu wychodzi ok 8 małych placuszków, na śniadanie dla niektórych to może być za mało więc spokojnie można podwoić składniki :)
Ah, i polecam wypróbować koniecznie z budyniem śmietankowym z białą czekoladą.
To właśnie on powoduje, że ich smak jest tak niezapomniany :)
Oczywiście kilogram truskawek stanowi dodatek iście niezbędny!

Obiecuję, że w najbliższej wolnej chwili dodam zdjęcia ze wspomnianego Festiwalu Smaków. Niestety, przez pracę nie udało mi się z niego skorzystać na tyle, na ile bym chciała, ale to, czego próbowałam było przepyszne :)

DSC_0053

Pancakes a'la chmurki serowo-budyniowo-białoczekoladowe

Składniki:

150 g twarogu
- 3 łyżki otrąb pszennych
- łyżka proszku budyniowego śmietanka-biała czekolada
- pół łyżki karobu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu śmietankowego
- łyżeczka oliwy bądź rozpuszczonego masła
- mleko
- białko z jednego jaka

Wykonanie:

Pierwsze 7 składników łączymy w misce, dodajemy chlust mleka i blendujemy blenderem.
Mleko dodawałam na oko, aż ser i otręby stały się jednolitą, dość gęstą masą.
Powinno nam wyjść coś jak gęsty, domowy twarożek na kanapki. 

Białko ubijamy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy łyżkę piany i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach aż się połączy.
Pozostałą część piany dodajemy na dwa razy do masy serowej mieszając delikatnie za pomocą łyżki

Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim/wolnym ogniu aż spód będzie przyrumieniony a wierzch lekko ścięty.
Delikatnie (uwaga, są bardzo delikatne) przewracamy łopatką na drugą stronę i dosmażamy do porządanego koloru.

Zajadamy z kilogramem świeżych truskawego i masłem orzechowym :)






9 komentarzy:

  1. pychotka !! smaczne delikatne placuszki, tak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zatęsknisz za KK! Uwierz! I za KC...
    Siedzę z KONSTYTUCJĄ i tymi dziwnymi ustawami i uchwałą Regulamin Sejmu się nazywającą i mnie nęci by dotknąć kodeksa karnego! Seriously! Zamień się kodeksem bo ja dziś usycham nad konstą -.-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TO ZALEŻY ;D mi się tam u mnie podoba na UG ale ludzie zrzędzą(jak wszędzie) że to nietakie a tooo. Ale gdybym miała wybierać to jeszcze raz wybrałaym Gdańsk :)

      Usuń
  3. Z białą czeko. to ja chętnie<3:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jak pysznie wyglądają! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy mnie dzisiaj kuszą placuszkami ;D Co mam zrobić zapisuje do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser ten stanowił dla mnie nie lada wyzwanie, ale uporałam się z nim w mgnieniu oka. To prawda ich smak oszałamia, gdy dodałam maliny (mrożone Gomar) zamiast truskawek, obłęd z ekstazą zupełną :) Śmieję się, ale tak kubki moje smakowe zareagowały na smak pancake'ów dlatego polecam każdemu, kto chwyta się niezapomnianych wrażeń gastryczno-kubkowych :))

    OdpowiedzUsuń