poniedziałek, 24 września 2012

Bezcukrowa słodycz życia.

Jeden krok w przód, dwa do tyłu. Tylko po to, by ostatkiem sił postawić kolejne trzy w obranym wcześniej kierunku. Nogi zmęczone, wykończone swym żywotem stają się powoli bezwładne. Przestają się mnie słuchać. Niosą daleko, zbaczając przy okazji z tej "dobrej" ścieżki. Ciasno pokonują kolejny zakręt.
DSC_0039
A co by sobie tę drogę chociaż odrobinę umilić, serwuję takie oto ciasteczka. Szybkie, słodkie acz bez grama cukru. Nieprzeciętnie zdrowe. Idealny sposób na uzupełnienie wygasających zapasów energii. Uwielbiam je za ich smak, prostotę oraz za to, że szybko stawiają "do pionu", nawet po wielu męczących godzinach w pracy.
DSC_0041
A zdrowiej się już po prostu nie da :). Płatki owsiane przed pieczeniem postanowiłam zalać odrobiną gorącego mleka aby zmiękły. Tym samym batoniki uzyskały ciekawą konsystencję- są chrupkie i twarde na zewnątrz a mięciutkie i subtelnie delikatne w środku. Osobiście, bardziej mi odpowiadają, niż takie, na których idzie "połamać zęby".
DSC_0031


Najzdrowsze z możliwych ciastka owsiane

Składniki:

- 200 g płatków owsianych
- 30 g orzechów nerkowca
- 30 g ziaren słonecznika
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g suszonych moreli
- 1 duży, dojrzały banan
- 3 duże, dojrzałe śliwki
- odrobina wrzącego mleka

- aromat śmietankowy
- cynamon 

Wykonanie: 

Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski i zalewamy mlekiem, mniej więcej do wysokości płatków (raczej mniej niż więcej). 
Odstawiamy do wchłonięcia.

W międzyczasie siekamy bakalie na drobne kawałeczki.
Śliwki kroimy w drobną kostkę.
Banana rozgniatamy za pomocą widelca na gładką papkę.

Gdy płatki całkowicie wchłoną mleko dodajemy do nich bakalie, śliwki i rozgniecionego banana.
Doprawiamy cynamonem i paroma kroplami aromatu.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej pół godziny.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 
Ciastka powinny być w środku morke, mięciutkie a na zewnątrz złotobrązowe i chrupiące. 


27 komentarzy:

  1. Lubię takie,
    zdrowe, chrupiące i baardzo śniadaniowe ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę je zrobić ,są takie zdrowe i tak smacznie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  3. to są chyba najzdrowsze ciasteczka, jakie widziałam :) wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciastka owsiane <3 bez tony tłuszczu i cukru

    OdpowiedzUsuń
  5. im więcej bakalii i orzechów tym lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, wspaniałe ciasteczka. I jaki mają bogaty i zdrowy skład! Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. taaakie zdrowe chrupanie to ja uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię,gdy jest dużo płatków owsianych i innych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka, takie lubię i takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobię, wyglądają cudnie no i przede wszystkim zdrowo;) omnomonmonomo !

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, zdrowe i naturalnie słodkie

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne ciastka i fajne pakieciki z nich zrobiłaś:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. już 2 raz czytam ten przepis i nie spotkałam się chyba ze zdrowszymi batonikami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają cudnie w tych opakowankach:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepadam za takimi ciachami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zbój koci został w domu rodziców.

    A co do planu zapowiada się szałowo...Bo do planu normalnego muszę jakoś wcisnąć 6 godzin języka obcego+dzień na sąd(a mam zajęcia codziennie i plan ułożony jest z d...strony) ;/

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciacha! Takie zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne, rzeczywiście można je zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam wszelkie ciastka owsiane. te na pewno wypróbuję, bo wyglądają baardzo zachęcająco, jak tylko odzyskam piekarnik! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają nieprzyzwoicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń