poniedziałek, 6 lutego 2012

Resztkowa sałatka


Szybko. Prosto. Pysznie.

Ekspresowa sałatka przygotowana z resztek ze wczorajszego obiadu.
Jak już mówiłam mamy z mamą tendencję do przygotowywania zbyt dużych porcji. Niejednokrotnie obiadowe resztki trafiały do śmieci lecz ostatnio staramy się gotować zgodnie z 'terminami ważności' oraz wykorzystywać wszytskie pozostałości na różne sposoby. I wcale nie oznacza to nudnych, 'kombinowanych' dań.

Może nie wygląda to zbyt apetycznie ze względu na kolor sosu ale musicie mi wierzyć na słowo, smakuje obłędnie. Nie mogłyśmy się z mamą powstrzymać i zjadłyśmy pół zanim zdążyła wystygnąć i trafić do lodówki.
Cóż, porcja jutrzejszego obiadu dla mamy została nieco 'uszczuplona' :)

Sałatka z pieczonym kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym


Składniki: 

- pozostałe mięso z kurczka z zapiekanki
- warzywa wraz z sosem z zapiekanki
- 50 g makaronu ryżowego
- łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

Niezwykle skomplikowane :D

Zagotowujemy wrzątek na makaron i zalewamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy z wody, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. My zazwyczaj dodajemy więcej niż łyżkę ponieważ obie przepadamy za jego smakiem lecz radzę uważać ze względu na jego słony smak. 
W międzyczasie mięso kroimy na drobne kawałki. 
Do miseczki wkładamy makaron, na wierz wykładamy kurczka i zalewamy warzywami wraz z sosem. Gdy makaron ostygnie chowamy do lodówki. Następnego dnia wystarczy podgrzać w mikrofali i pyszny obiad gotowy. 







2 komentarze:

  1. to się nazywa ekonomiczna kuchnia:) Ja jakiś czas temu zaczęłam nosić do szkoły sałatki, może i tą wypróbuję ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wyszła naprawdę pyszna, sama byłam zaskoczona efektem :)

      Usuń