Szybko. Prosto. Pysznie.
Ekspresowa sałatka przygotowana z resztek ze wczorajszego obiadu.
Jak już mówiłam mamy z mamą tendencję do przygotowywania zbyt dużych porcji. Niejednokrotnie obiadowe resztki trafiały do śmieci lecz ostatnio staramy się gotować zgodnie z 'terminami ważności' oraz wykorzystywać wszytskie pozostałości na różne sposoby. I wcale nie oznacza to nudnych, 'kombinowanych' dań.
Może nie wygląda to zbyt apetycznie ze względu na kolor sosu ale musicie mi wierzyć na słowo, smakuje obłędnie. Nie mogłyśmy się z mamą powstrzymać i zjadłyśmy pół zanim zdążyła wystygnąć i trafić do lodówki.
Cóż, porcja jutrzejszego obiadu dla mamy została nieco 'uszczuplona' :)
Sałatka z pieczonym kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym
Składniki:
- pozostałe mięso z kurczka z zapiekanki
- warzywa wraz z sosem z zapiekanki
- 50 g makaronu ryżowego
- łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Niezwykle skomplikowane :D
Zagotowujemy wrzątek na makaron i zalewamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy z wody, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. My zazwyczaj dodajemy więcej niż łyżkę ponieważ obie przepadamy za jego smakiem lecz radzę uważać ze względu na jego słony smak.
W międzyczasie mięso kroimy na drobne kawałki.
Do miseczki wkładamy makaron, na wierz wykładamy kurczka i zalewamy warzywami wraz z sosem. Gdy makaron ostygnie chowamy do lodówki. Następnego dnia wystarczy podgrzać w mikrofali i pyszny obiad gotowy.
to się nazywa ekonomiczna kuchnia:) Ja jakiś czas temu zaczęłam nosić do szkoły sałatki, może i tą wypróbuję ? ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszła naprawdę pyszna, sama byłam zaskoczona efektem :)
Usuń